מידע שימושי – זכויות יוצרים

עם החלת ההסדר, משנת 2006, בו אקו"ם שינתה את שיטת הגבייה של התמלוגים – מגבייה שנתית לגבייה יומית לכל אירוע בנפרד המתקיים באחד מאתרי השמחות ואו במקום בו מתבצעות השמעות פומביות מהרפרטואר של אקו"ם. לימים, ניסו גורמים בענף, לגלגל את תשלום התמלוגים על התקליטנים דבר, שלא צלח רק משום שכוחות השוק ניתבו את הגבייה לפתחם של הלקוחות שכן, התקליטן משמיע את היצירות המוגנות כדי להנעים את האירוע מחד ולפרנס עצמו מאידך.
מנגד, האולם/גן, שללא מוזיקה לא יתקיימו בו אירועים ובתווך בעלי השמחה שללא מוזיקה לא יקיימו שמחה. המחוקק, עם זאת, דאג לעגן בחוק זכויות יוצרים,  את האחריות של בעלי החצרים, שחלה עליהם,  האחריות לא לאפשר השמעת מוזיקה בחצריהם אם לא שולמו התמלוגים טרם תחילת האירוע. במילים אחרות, הוטל על בעלי החצרים להיות סוג של שומרי סף.

ההמלצה שלנו הייתה מאז ומתמיד, לכל קהילת התקליטנים,  לעבוד על פי החוק ולא לצאת לאירוע אם אין לתקליטן את הפלט/קבלה שמוכיח את תשלום התמלוגים ע"י בעל השמחה. יתכן ויש סיכוי סביר שפקחי זכויות היוצרים יערכו ביקורת על האירוע הזה האחרים בדיעבד ואחר כך תצטרכו להוכיח שהתמלוגים שולמו.  העתק של התשלום כאמור היא ההוכחה העיקרית לכך שהתמלוגים משולמים שכן, כבר נתקלנו במקרים לא מעטים בהם שולמו התמלוגים והמערכת באקו"ם לא הייתה מעודכנת.
כרגע, קיימים עוד שני תאגידים שעומדים על מדרגות האולמות – כדי ליישם ולדרוש את המגיע להם לכאורה ממי שמשתמש פומבית ביצירות וביצועים ישראליים.  אחד התאגידים הוא הפי"ל שהוא ה"פדרציה למוזיקה ים תיכונית" ואשכולות – שהיא פדרציה לזכויות מבצעים. בשני המקרים האחרונים הם עדיין לא קיבלו את אותם היתרים לערוך גביית תמלוגים שלא באמצעות בעלי החצרים. יש מקומות שמגלגלים את כל סך התמלוגים על כיסו של הלקוח והיום כבר שמענו שהסכומים מגיעים לכ-750 שח. בכל מקרה שבו יבקשו מכם להתחייב לשלם את התמלוגים במקום הלקוח עליכם להודיע מידית להנהלת האיגוד. אם הסכומים האלה יתגלגלו לפתח הדי- ג'יי זו תהיה מכה שהענף הזה לא יוכל לשאת. והכי חשוב. תעשו שמייח.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp